RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Kinderen uit Winschoten kunnen met bus naar 'Bommen Berend'

Kinderen uit Winschoten kunnen met bus naar 'Bommen Berend' - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 3 augustus 2022

Naast het bekijken van het toneelstuk krijgen de kinderen iets lekkers te eten en te drinken en kan er gespeeld worden op het terrein van De Burcht

Omdat het 350 jaar geleden is dat Bommen Berend in De Burcht in Wedde verbleef, is besloten basisschoolkinderen een theatervoorstelling over het beleg en ontzet van Groningen aan te bieden. Tijdens de voorstelling nemen Inge Bakker en Natalie van Eerden van Theater Pannenkoek de kinderen mee terug naar het Rampjaar 1672. Op 27 en 28 augustus gaat er een bus vanuit Winschoten naar De Burcht.
Een portret in de Ridderzaal van De Burcht - waar de voorstelling plaatsvindt - herinnert nog aan de aanwezigheid van Bommen Berend (Christoph Bernard van Galen).

De bisschop van Münster trekt in juli 1672 met een leger van 24.000 man op naar de stad Groningen, maar daar is men voorbereid op zijn komst. Onder leiding van de ervaren militair Carel Rabenhaupt wordt een deel van het gebied rond de stad onder water gezet, zodat Bommen Berend alleen via het zuiden kan aanvallen. Op 27 juli dat jaar begint Bommen Berend met het beschieten van de stad met kanonskogels, keien en brandbommen - vandaar zijn bijnaam - maar Groningen houdt stand. Sterker nog, korte tijd later, druipt Bommen Berend af en is Groningen ontzet.

In hun Bom en Berend Radioshow laten Inge Bakker en Natalie van Eerden deze tijd herbeleven. Naast het bekijken van het toneelstuk krijgen de kinderen iets lekkers te eten en te drinken en kan er gespeeld worden op het terrein van De Burcht.

Bustijden en aanmelden
De voorstellingen op zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus beginnen om 11.00 uur (tot 13.00 uur) en om 15.00 uur (tot 17.00 uur). De bus vanuit Winschoten vertrekt vanaf de Koningsstraat 28B om 10.00 respectievelijk 14.00 uur. Uiteraard worden de kinderen na afloop ook weer teruggebracht. Op eigen gelegenheid naar De Burcht gaan mag ook. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan tot 15 augustus via deraad@dds.nl.

Bron DvhN; maker van de kaart René Gerritsen, Groninger archieven

Met dank aan:

Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.