RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

  • Groningen1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
  • Reclame op RTV GO! - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Inventarisatie karakteristieke panden in Scheemda en Winschoten

Inventarisatie karakteristieke panden in Scheemda en Winschoten - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 2 oktober 2019, categorie Nieuwsoverzicht

Gemeente Oldambt is bezig karakteristieke panden in Oldambt te inventariseren. Dat begon enkele jaren geleden in het buitengebied. Daar zijn bij de opstelling van het bestemmingsplan Buitengebied zo’n 270 objecten als karakteristiek in het bestemmingsplan opgenomen.

Vervolgens kwamen het centrum van Winschoten, Midwolda en Oostwold, Winschoten Noord (Parkwijk, Bloemenbuurt, Zeeheldenbuurt en Stadspark), Nieuw-Scheemda, ’t Waar, Nieuwolda en De Kamp, Eextahaven en Bad Nieuweschans aan de beurt.

Nu gaat de gemeente aan de slag met Scheemda en het gebied Winschoten-Zuid/Lanengebied. Daarbij willen we ook inwoners, belanghebbenden en vertegenwoordigers van lokale (historische) verenigingen betrekken via een werkgroep.

Trots en zuinig op ons erfgoed
De lijst van karakteristieke objecten telt inmiddels ruim 550 objecten. Het merendeel is bewoond, maar op de lijst staan bijvoorbeeld ook transformatorhuisjes en school- en verenigingsgebouwen. Wat deze objecten gemeen hebben, is dat zij een cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige waarde hebben en deel uitmaken van de rijke bouwhistorie van onze gemeente.

Wij zijn trots op ons erfgoed: de herenboerderijen, de mooie villa’s, de onder architectuur gebouwde woningen, de landarbeiderswoningen. Monumenten en andere historisch waardevolle gebouwen geven ons gebied en onze kernen karakter en identiteit. Ze geven ons een beeld van onze geschiedenis en vertellen ons het verhaal van ons verleden.

Wij willen zuinig zijn op ons cultureel erfgoed en dit bewaren voor de toekomst. Niet door ontwikkelingen op slot te zetten. Wel door bewust met ons erfgoed om te gaan. We doen dat door naast de vele rijksmonumenten die onze gemeente telt, ook karakteristieke objecten te beschermen. Dat doen we door ze op te nemen in bestemmingsplannen.

Scheemda en Winschoten-Zuid/Lanengebied
De gemeente gaat aan de slag met het actualiseren van het bestemmingsplan Scheemda en het bestemmingsplan Winschoten-Zuid / Lanengebied. In dat kader gaan we de karakteristieke objecten inventariseren. Dat wordt gedaan in samenwerking met adviesbureau Libau en met de inbreng van lokale (historische) verenigingen en met betrokken inwoners.

Bron: Gemeente-oldambt.nl
Foto: Gemeente Oldambt

Adverteerders

Met dank aan:

Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.