RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Zorghond Olli zorgt voor blije momenten van mensen met dementie

Zorghond Olli zorgt voor blije momenten van mensen met dementie - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Hij kan verdrietige en boze momenten doorbreken…..

Sociaal Werk Oldambt heeft er sinds november 2021 een bijzondere collega bij: contacthond Olli. Samen met buurtwerker/mantelzorgondersteuner Elke Hut vormt hij een zorgduo. Samen op huisbezoek bij mensen met dementie in de gemeente Oldambt. Olli en Elke worden opgeleid en begeleid door Stichting Blijf.

Contacthonden kunnen van enorme waarde zijn voor mensen met dementie. Ze zorgen voor blije momenten, verleiden mensen tot bewegen en doorbreken boze en verdrietige momenten. Ook kan een contacthond een rol spelen bij het leren doorgronden van onbegrepen gedrag. Honden hebben namelijk, eerder dan mensen, in de gaten wanneer iemand angstig is of niet op zijn gemak voelt. Die signalen zijn erg belangrijk voor Elke, die daardoor tijdig een cliënt op zijn of haar gemak kan stellen.

Olli is geboren in september 2021 en is een grote poedel. Poedels zijn erg slimme honden, goed trainbaar en dol op contact met mensen. Daarnaast verliezen poedels geen haren en reageren mensen met allergie voor honden vaak wel goed op honden van dit ras.

De opleiding van een zorgduo neemt twee jaar in beslag en is verdeeld in twee delen. In het eerste deel van de opleiding spelen socialisatie, algemene opvoeding en het aanleren van de basis commando’s een grote rol. In het tweede deel is er steeds meer aandacht voor de uiteindelijk rol als contacthond dementie, zoals op spiegeling, signalering onbegrepen gedrag en gericht doorbreken van situaties die voor de mensen met dementie en zijn omgeving onplezierig en verdrietig zijn.
Tijdens en na de opleiding blijven de zorgduo’s intensieve begeleiding krijgen van de instructeurs van Stichting Blijf.

Olli en Elke zijn aan het werk in de gemeente Oldambt. Olli draagt dan een hesje zodat goed zichtbaar is dat hij aan het werk is. Samen gaan ze dan langs bij inwoners met dementie in de gemeente Oldambt. De signalen die Olli opvangt helpen Elke om de mens met dementie beter te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden.

Elke: “Super enthousiast was ik, dit is de meest fantastische droombaan! Het werk wat ik al doe bij Sociaal Werk Oldambt is heel goed te combineren met de aanvulling van deze droombaan.”
Voor vragen, informatie of het aanmelden voor een kennismaking kunt u contact opnemen via: e.hut@sociaalwerkoldambt.nl of 06 100 312 95. (tekst: Sociaal Werk Oldambt)

Foto Frans Stegeman

Met dank aan:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.