RTV GO! heeft inmiddels de 75'ste uitzending van InfoCafé uitgezonden. Lees hier meer

  • Hoogma Webdesign Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Veele herdenkt de bevrijding

Veele herdenkt de bevrijding - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 13 april 2019, categorie Nieuws

Vrijdag was het 74 jaar geleden dat Veele werd bevrijd. Dit heugelijke feit werd herdacht met een korte plechtigheid bij de Rolinbrug. De herdenking werd georganiseerd door Plaatselijk Belang Veele.

Op 12 april 1945 werd Veele door de Belgen bevrijd. Dit ging niet zonder slag of stoot. Zestien boerderijen en huizen gingen in vlammen op en een klein meisje vond de dood door een verdwaalde kogel. De Belgen kwamen het dorp vanaf de Vlagtwedder kant binnen. Enkele dagen daarvoor hadden de Duitsers de brug over het Mussel Aa kanaal opgeblazen om zo onze bevrijders de doorgang naar het noorden te beletten. Uiteindelijk kwamen drie Belgen en zeven Duitsers in het oorlogsgeweld om en was Veele bevrijd. De gevluchte bewoners konden weer huiswaarts keren.

Er werden nieuwe huizen en schuren gebouwd en er kwam een nieuwe brug over het Mussel Aa kanaal. Deze werd de Rolinbrug genoemd, naar baron Philippe Rolin, een van de gesneuvelde Belgische militairen.

Bij het monument bij de Rolinbrug, wat is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van het Belgische parachutisten regiment S.A.S.: Ph. Rolin, J Breuer en E Hazard, vond vandaag, zoals ieder jaar op 12 april, een herdenking plaats. Dit jaar waren hierbij geen Belgische veteranen aanwezig, maar een groep re-enactors uit onder andere Zeeland en Hoofddorp.

Het gezelschap kwam bij elkaar in de Van Bommelhoeve te Harpel. Na de koffie toog men naar Veele, waar bij het monument bloemen en kransen werden gelegd. De Belgische en Nederlandse vlaggen hingen, evenals bij een aantal woningen in Veele, halfstok. Namens de gemeente Westerwolde was wethouder Giny Luth aanwezig. Zij hield, nadat zij een krans had gelegd, een korte toespraak. Ook was er een toespraak van Wubbe Kuper. Hij en Ella Volders – Potze legden ook bloemen. De middag werd afgesloten in Harpel.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Veele door Belgische militairen werd bevrijd. Het is de bedoeling dat dit uitgebreid wordt gevierd en men hoopt dat dan ook de Belgische militair Jaak Daemen aanwezig kan zijn. De nu 94 jarige Jaak Daemen werd tijdens de herdenking in 2017 benoemd tot ereburger van de gemeente Vlagtwedde.

De erepenning werd de heer Daemen toegekend voor zijn rol in de bevrijding van Veele en zijn essentiële en structurele bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Veele. De heer Daemen heeft hier, in samenwerking met plaatselijk belang Veele, de afgelopen jaren een grote rol in gespeeld met betrekking tot de voorbereidingen. Hij heeft zorg gedragen voor de begeleiding van de Oud-strijders naar Veele en hun verblijf.

Hij maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Belgian SAS, een elite-eenheid die is ontstaan in Engeland. Hij heeft opdrachten uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Denemarken. De sectie van Daemen nam ook deel aan operatie “Larkswood”, de bevrijding van Noord-Holland onder leiding van Kolonel Blondeel. Tijdens de gevechten in Veele bij de sluis verloren drie Belgische SAS paratroepers het leven. De sectie van Jaak Daemen heeft derhalve een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Veele.

Bron: Westerwolde Actueel/G1
Foto’s: Bé Eelsing

Veele herdenkt de bevrijding - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Veele herdenkt de bevrijding - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Veele herdenkt de bevrijding - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Adverteerders

Met dank aan:

Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.