RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

  • Groningen1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
  • Reclame op RTV GO! - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Valentijnsdag: Het Circus van Commercie

Valentijnsdag: Het Circus van Commercie - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 11 februari 2017, categorie Column

Geschreven door:Nienke van der Wal
Februari. De maand van de liefde. Het brengt een dag wat een groot contrast binnen de mensheid laat zien: Liefde en eenzaamheid. We hebben het allemaal wel meegemaakt. Eenzaam zijn op Valentijnsdag. Maar wij nuchtere Groningers moeten daar wel een oplossing voor hebben toch?

Nou moet ik het wel rustig aan blijven doen. Groningers en Valentijnsdag is eigenlijk een grote no-go. ‘’Commerciële rotzooi!’’ heb ik al genoeg volksgenoten horen roepen. Telkens als ik mijn vader vroeg waarom hij met Valentijnsdag nooit een bosje rozen voor mijn moeder kocht, bromde hij wat en haalde zijn schouders op. Van elkaar houden kunnen wij wel, maar het laten zien is nog een dingetje.

Terwijl ik door de Langestraat loop zie ik de etalages volhangen met Valentijns-posters, hartjesslingers en roze ballonnen. Commercieel is het wel, daar moet ook ik aan toegeven. Maar ik bleef me toch verbazen hoe Groningers zo’n afkeer hebben tegen Valentijnsdag. Ik ben dol op Valentijnsdag en al de commercie er om heen. Het is toch heerlijk om een dag allemaal liefde te ontvangen en te geven. Maar ja, wie ben ik.

Ik hoor u denken: ‘’Ze loopt te hard van stapel. Zo harteloos en kil zijn wij Groningers helemaal niet!’’. Eens. Ik vind geen Groninger harteloos, noch kil. Maar u moet aan mij toegeven dat we het allemaal nog wel een beetje beter kunnen laten zien. Waarom doen we dat dan toch zo weinig? Waarom zie ik op 13 februari niet talloze jongens en mannen met rode cadeautasjes door de straat hollen? Waarom zie ik nooit op de grond gepleurde boeketten met rozen liggen na een misschien wat mislukte liefdespoging. Er zal dan toch iets anders aan ons Groningers zijn.

Groningers: Wij zijn een klasse apart. Dat had ik u niet per se hoeven te vertellen. Wij voelen ons anders en wij zijn ook anders. Dus hé, waarom doen we dan ook niet anders? Trouw aan ons volk zullen wij niet toegeven aan de verleidingen uit de Randstad. Eens een Groninger, altijd een Groninger. Misschien dat daar de moeite van liefde tonen vandaan komt. Misschien zijn we wat te streng voor onszelf en willen we niet te veel toegeven aan wat Den Haag allemaal over ons besloten heeft. Maar goed, hoe erg kan het zijn om dat wel eens te doen?

Trots loop ik de Bruna uit met een valentijnskaartje in mijn hand. Ik geef zonder schaamte toe aan ‘het hele circus van commercie’ en zal dinsdag de 14e iemand erg gelukkig maken met dit kaartje. Een wat oudere man kijkt mij na terwijl ik de weg trotseer met het kaartje in mijn handpalm gedrukt. Misschien heeft hij spijt dat hij het vroeger nooit zo heeft aangepakt als ik. Misschien heeft u nu spijt dat u de strenge nationale Groninger bent geworden die niks met de commerciële wereld te maken wilt hebben. Misschien. Maar gelukkig is er nog genoeg tijd voor Valentijnsdag.

Adverteerders

Met dank aan:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.