RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Ommelander Ziekenhuis werkt mee aan onderzoek naar diabetes-cursus voor ouders

Ommelander Ziekenhuis werkt mee aan onderzoek naar diabetes-cursus voor ouders - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 7 april 2023

Op drie data in maart en april 2023 organiseert het Ommelander Ziekenhuis een interactieve cursus voor ouders van kinderen en jongeren met diabetes type 1.

Deze oudercursus wordt gegeven door een kinderpsycholoog en een kinderarts van het Ommelander Ziekenhuis en is ontwikkeld in het ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Dit ziekenhuis onderzoekt hoe goed de cursus werkt en bij wie de cursus mogelijk minder goed aansluit. Het Ommelander Ziekenhuis werkt mee aan dit wetenschappelijke onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek diabetes-cursus voor ouders
De oudercursus ‘Los-Vast’ won meerdere prijzen. Het CWZ in Nijmegen wil samen met zorgverleners en ouders de zorg voor kinderen met diabetes type 1 in Nederland verbeteren.
Sabine Mulder, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij het Ommelander Ziekenhuis: “We werken graag mee aan dit onderzoek, zodat we nog beter inzicht hebben waarom de cursus zo goed werkt en voor wie het juist minder goed werkt. Het CWZ doet onderzoek door de deelnemende ouders vragenlijsten te laten invullen en eventueel te interviewen.”

Oudercursus ‘Los-Vast’ bij het Ommelander Ziekenhuis
De titel van de oudercursus is ‘Los-Vast’ en verwijst naar de uitdaging waar ouders van kinderen en jongeren met diabetes type 1 dagelijks voorstaan. Hoe houd je je kind losser vast? Het doel van de cursus is ouders te leren hoe zij hun kind op een positieve manier kunnen coachen om zelfstandig te worden met diabetes.

Ook kunnen ervaringen met andere ouders worden uitgewisseld. Sabine Mulder: “Diabetes type 1 kan ieder kind zomaar overkomen. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse leven van een kind én de ouders. Ouders willen natuurlijk dat hun kind zo veilig en gezond mogelijk is, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat een kind uiteindelijk zelfstandig om kan gaan met Diabetes type 1.

Hoe doe je dat? Daarin willen we ouders graag begeleiden. De oudercursus ‘Los-Vast’ wordt ieder jaar georganiseerd. Ouders van kinderen met diabetes type 1 die onder behandeling staan van een kinderarts in het Ommelander Ziekenhuis kunnen zich hier vrijblijvend voor opgeven.”

Bron: Ommelander Ziekenhuis
Foto: Wiktor Moorlag

Met dank aan:

Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.