RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Lichaamsgroei 1981–2018

Gepubliceerd op: 27 november 2019

Groningers zijn, na de Friezen, de langste inwoners van Nederland. De gemiddelde Groninger man is 181,66 cm, de Groninger vrouw 168,39 cm. Friezen zijn enkele millimeters langer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Noorderlingen zijn hiermee zo'n drie centimeter langer dan de kortste Nederlanders, de Limburgers. Mensen boven de grote rivieren zijn sowieso langer dan daaronder. In de Randstad wordt de gemiddelde lengte naar beneden gehaald omdat daar meer mensen wonen met een migratieachtergrond. Zij zijn relatief korter.
Ten opzichte van 35 jaar geleden is de gemiddelde Nederlandse man vier centimeter langer geworden (was 177,3, nu 181,1). De gemiddelde vrouw is 2,5 centimeter langer (van 165,9 naar 167,4).
Ook heeft het CBS geregistreerd hoeveel mensen wegen. De helft van de bevolking is te zwaar. Groningers zijn net iets zwaarder dan het gemiddelde, zegt Tanja Traag van het CBS. Overgewicht houdt verband met de inkomen van een gezin. Mensen die weinig geld te besteden hebben, hebben vaker te kampen met overgewicht. Precieze oorzaken zijn onduidelijk.

Met dank aan:

Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.