RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

  • Reclame op RTV GO! - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
  • Groningen1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

IS HET KINDERFEEST MET OPTOCHT ‘SINTE MAARTEN’ NOG WEL VAN DEZE TIJD…?

IS HET KINDERFEEST MET OPTOCHT ‘SINTE MAARTEN’ NOG WEL VAN DEZE TIJD…? - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 21 oktober 2018, categorie Poëtisch Proza

Oldambt- Wat kan een simpel kinderfeest de gemoederen bezighouden. Waar heb ik het over… Sinte Maarten oftewel Sint-Maarten en zijn naamdag wordt al sinds decennia gevierd op 11 november. Het overigens niet alleen een kinderfeest in Nederland, het wordt ook gevierd in Vlaanderen, Noord Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal, Hongarije en op het eiland Sint Maarten. Elf november is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte Marten, Sinter Merte of Sinte mette genoemd. Het wordt verondersteld dat het feest terug gaat naar een Germaans winterfeest, maar het heeft ook een zuiver kerkelijke oorsprong.
Ik kan mij ook nog herinneren, ik ben opgegroeid in een heel klein dorp, dat wij vanuit de school met zelfgemaakte lampions met echte kaarsen, of waxinelichtjes , die dan ook regelmatig in brand vlogen en de kinderen in huilen uitbarsten, de huizen bij langs gingen. Een liedje zingen over meisjes met rokjes aan. En dit kinderfeest bestaat nog steeds. Vroeger, althans lang geleden werd dit vanuit de basisscholen georganiseerd al of niet met een religieuze achtergrond. Wij gingen naar een katholieke school en daar begonnen wij de optocht ook en wij eindigden in de openbare basisschool, iets verderop gelegen in het dorp. Dit was ook met de Palmpasen optocht het geval. Gelovigen of niet, de meeste kinderen deden mee in deze optocht en in dit geval eindigde deze in de RK kerk. Voor de kinderen ging het om het feest en om tijdens de optocht al wat snoepjes op het kruis met bovenop een broodhaantje te snoepen.
Terug naar het Sint Maarten feest. Nu verschijnen er allerlei berichten in de media dat men angst heeft voor dit feest. Wat is het geval….nu valt 11 november op een zondag. In hemelsnaam wat moet er gebeuren. Ouders raken in paniek en ondernemers schieten in de stress. In de stad Groningen is men bang dat men nu last heeft van drie dagen ‘leurende’ kinderen met hun vervelende liedjes die snoep of iets dergelijks willen hebben. Het is in het verleden vele malen gebeurd, dat wanneer Sint Maarten op zondag viel dat het een dag vervroegd of een dag later gevierd werd. Maar nu dat wij in een zevendaagse economie leven, met nog veel minder een kerkelijke beleving, is de vraag moet de naamdag van Martinus van Tours die opkwam voor de armen nog wel op een andere dag plaatsvinden. De winkels, cafés, restaurants zijn in veel gevallen ook allemaal open.
Ik woon dan in Bad Nieuweschans en daar hebben wij ook nog een ander probleem, want in Duitsland, dichterbij dan Winschoten, daar wordt het kinderfeest gevierd op zaterdag 10 november. Om van twee walletjes te eten, zo wordt dat ook wel gezien, maar voor de kinderen maakt dat niet uit. Maar om dat gelijk de volgende dag weer te doen is ook wel erg vaak, want de snoeptocht zou dan op zondag zijn. Wie het precies besloten heeft, dat weet ik niet, maar gepubliceerd is dat de optocht nu op maandag is, de twaalfde dus. Veel ouders zetten de hakken in het zand “het is ondernemersbelang” wordt er geroepen, maar waar moet je anders het snoep of het fruit kopen. Het lijkt er op dat het belang van de kinderen helemaal vergeten wordt, die hebben van het gedoe achter de schermen helemaal niets te maken. Jammer dat zo’n simpel kinderfeest met eigengemaakte lampions helemaal is verdwenen. Het is net zoals vele tradities en evenementen die met de tijd zijn meegegaan, waarbij de oorsprong verloren is gegaan. De tijd is niet meer terug te draaien, maar is dit nu iets ook als ouders zijnde om je er zo druk over te maken……(door Frans Stegeman BNSnieuws)

Adverteerders

Met dank aan:

Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.