RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

  • Groningen1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
  • Reclame op RTV GO! - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

HOE BEÏNVLOEDT SOCIAL MEDIA HET DAGELIJKS LEVEN

HOE BEÏNVLOEDT SOCIAL MEDIA HET DAGELIJKS LEVEN - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 8 november 2018, categorie Poëtisch Proza

HOE BEÏNVLOEDT SOCIAL MEDIA HET DAGELIJKS LEVEN EN HEBBEN WIJ NOG WEL EEN EIGEN MENING…….
Mijn vraag is…vergalt het nieuws dat via social media bij ons binnenkomt voor een deel het leven. Ik denk het namelijk wel. Er is een oud gezegde ‘wat niet weet, wat niet deert’, maar dat is een gemakkelijke dooddoener. Er komt op dit moment zoveel ongefundeerde informatie binnen over personen, waar je ‘vrienden’ mee bent onder andere via Facebook, Messenger, WhatsApp of Instagram, dat je tijdens een gesprek met familie, vrienden of bekenden, al snel op het onderwerp komt, van ‘heb je het al gehoord’…. en het kan ook komen doordat een bepaald onderwerp wordt aangesneden. Ik moet bekennen ik betrap mijzelf er ook steeds vaker op, terwijl ik helemaal niet van roddelen houd, of over mensen wil spreken die ik helemaal niet echt persoonlijk ken. Maar door alles wat je hebt gelezen, of onder ogen is gekomen, ontstaat er beeld waar ook ik ongemerkt al snel een mening over heb. Zelf probeer ik achter elk bericht een eigen mening te hebben en dan heb ik het met name over wat ‘groter’ nieuws. Als schrijver voor een nieuwssite probeer ik zoveel mogelijk neutraal te blijven en dat is niet altijd even gemakkelijk. Vroeger toen ik eindredacteur was voor een aantal kranten, draaide het ook voor een groot deel om de koppen die hoorden bij het desbetreffende artikel. Het is algemeen bekend dat een groot deel van de lezers alleen maar ‘koppen’ leest en eigenlijk zelf het verhaal gaan invullen. En dat is niet altijd eerlijk. Je kunt met deze koppen mensen op het verkeerde been zetten. Een ‘kop’ die ooit het NRC heeft gehaald was ‘Politie lost inbraken met geweld op”. Het is ontzettend dubbelzinnig, maar de mensen gaan het dan wel lezen. Nu houd ik er niet meer van om dit soort titels aan artikelen toe te voegen.
Maar de essentie van deze column gaat om de gesprekken die op straat, thuis of in de kroeg gevoerd worden, dat men niet of minder geïnteresseerd is omtrent de achtergrond, of verder leest waarom bijvoorbeeld een bepaalde beslissing is genomen. Deze morgen hoorde ik iemand zeggen, waarom kiezen zou nou iemand uit Haarlem als burgemeester voor Oldambt, terwijl men helemaal de procedure niet kent hoe een dergelijke sollicitatie verloopt. “Vriendjes politiek, dat is het” wordt vaak gezegd. Het hoort ook wel bij de Oost-Grunnigers van eerst zien en dan geloven en ja sommige toezeggingen vanuit de overheden duren ook wel erg lang. Soms zo lang dat men er niet meer in gaat geloven. Zelf kom ik uit Bad Nieuweschans en daar is bijvoorbeeld een toezegging gedaan, dat het A7 viaduct opgeknapt zou gaan worden en de planning was na de bouwvak. Dit met hogedruk schoonpuiten, schilderen en led verlichting aanbrengen. Dit is al op twee openbare dorpsvergaderingen besproken, waar ook de inwoners inspraak in hadden. Gekozen is voor de optie wit met blauwe ledverlichting waar ook al een proef mee is gedaan. Dit bericht verschijnt dan ook via de nieuwssite van Bad Nieuweschans. Doordat er tot nu toe niets mee is gedaan of uitgevoerd, wordt zo’n bericht ook ongeloofwaardig. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat men niet meer gelooft van wat of wordt gezegd. Maar moet je nu berichtgeving via de snelle media niet meer plaatsen. Wij leven nu eenmaal in deze snelle tijd, die alsmaar sneller wordt. Soms zou ik graag willen dat men niet alles gelooft, met een korreltje zou willen nemen, of ‘ik ziet het wel’ wat er geschreven of gezegd wordt en dat past eigenlijk helemaal niet bij mij als nieuwsbrenger. Een eigen mening hebben is zo verschrikkelijk belangrijk.
Als je dagelijks al het nieuws volgt, de journaals en actualiteiten rubrieken dan zou je werkelijk denken dat de hele wereld in brand staat. Ik heb in Zuid Afrika meegemaakt dat een fotograaf een stel kinderen vroeg om stenen te gooien richting een auto. Er was helemaal niets aan de hand, maar deze foto is de hele wereld over gegaan en heeft de desbetreffende fotograaf wel een behoorlijk bedrag opgeleverd. Met dit voorbeeld wil ik zeggen dat een eigen mening heel erg belangrijk is, ook al is deze foto je opgedrongen en er ook geen mening meer over kan hebben, Gelukkig zijn er nog vele journalisten en fotografen die hun werk goed doen. En om af te sluiten geld heeft macht. (door: Frans Stegeman)

Adverteerders

Met dank aan:

Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.