RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Gemeente Oldambt is niet het ‘einde van de wereld’…

Gemeente Oldambt is niet het ‘einde van de wereld’… - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 8 januari 2017, categorie Column

ӿӿӿHet dagelijkse leven in het nieuwe jaar 2017 heeft zijn draai weer gevonden en de winter kwakkelt een beetje door met af en toe enkele speldenprikken. De gemeente Oldambt heeft het nieuwe jaar ook ingeluid met een nieuwjaarsreceptie in De Klinker met een toespraak en verschillende optredens, zowel muzikaal, een rolschaatsshow, een sneltekenaar en natuurlijk mocht de stadsdichter ook niet ontbreken.

Het blijft natuurlijk altijd de vraag hoe de toekomst er uit gaat zien en gelukkig kan niemand deze direct voorspellen, maar het afgelopen jaar vond ik toch vaak dat het negativisme de overhand had, terwijl er, met name in Oost Groningen, ook heel veel positieve zaken hebben plaatsgevonden. Er is krimp en dat ziet burgemeester Pieter Smit ook terug in de cijfers. In zes jaar tijd is de bevolking van de gemeente met 1600 gekrompen. Maar bij de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG) zien ze juist groei en daarom is het goed dat het vervolgonderwijs ook in de toekomst blijft investeren.

Bedrijven zich verder ontwikkelen en over de grens willen kijken. Zo heeft het Grens Info Punt, gevestigd te Bad Nieuweschans, het afgelopen jaar zich bijzonder ingezet om duidelijkheid te scheppen wat de mogelijkheden zijn om ook in Duitsland te ondernemen, maar ook om er werk te vinden.

De Eems Dollard Regio is een groot gebied, met veel expansiemogelijkheden en het G.I.P. heeft heel veel kennis in huis om mensen op het juiste spoor te helpen.

Het zou mooi zijn als het onderwijs ook meer zou gaan samenwerken als het gaat om geaccepteerde diploma’s. Veel grenspendellaars lopen tegen deze bureaucratie aan, terwijl de opleiding nagenoeg hetzelfde is als bij onze oosterburen, maar het diploma niet geaccepteerd wordt bij een sollicitatie. Hoewel er op dit moment in Nederland veel gesproken wordt, van “gooi de grenzen dicht”, is deze reactie niet op realiteit gebaseerd. Ondernemend gemeente Oldambt is maar al te blij met de vele bezoekers uit Duitsland en wij gaan net zo gemakkelijk de grens over. Het is zelfs een voorrecht om in dit gebied te mogen wonen en elke dag een beetje op vakantie te kunnen gaan. Gemeente Oldambt is niet het ‘einde van de wereld’, maar juist een opstap naar een grotere wereld. Met de auto steek je gemakkelijk de grens over. Maar als je vanuit Winschoten/ Bad Nieuweschans een treinkaartje wilt kopen naar Weener/Leer gaat dat niet zo gemakkelijk. Op de treinen en borden staat duidelijk aangegeven ‘richting Weener/Leer’, maar als je dan digitaal of bij de automaat een kaartje wilt kopen dan gaat het niet zo gemakkelijk. Dan houdt de wereld wel weer op bij Bad Nieuweschans. Het is dezelfde spoorlijn, dezelfde trein en ook nog eens dezelfde maatschappij. Je moet dan ineens een internationaal kaartje kopen en dat ook nog eens twee keer zo duur is. Een retour Winschoten Bad Nieuweschans, kost op dit moment € 6,03 (voor januari nog € 6,00), maar naar Weener € 12,00 (vanaf Bad Nieuweschans). En dit terwijl de afstand gelijk of korter is.

Er moet inderdaad nog heel wat geregeld worden…… In het interview dat burgemeester Pieter Smit onlangs had met Tammo Beishuizen van het DvhN, voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie, kwam ook de problematiek rond het Oldambtplein met de open verkeersstructuur naar voren. Het is eigenlijk heel bijzonder dat hier zoveel over gesproken wordt. Met z’n allen, in Nederland, vinden wij heel vaak dat er veel te veel regels zijn en nu is er eindelijk iets waar minder regels zijn en dan gaat menigeen zich er ongelukkig of onveiliger door voelen.

Er zijn in Nederland meer pleinen met een dergelijke structuur. Het centrum van Drachten, nabij schouwburg De Lawei, was ook altijd een heel gevaarlijk verkeersplein, met heel veel borden en regels. Als één van de eersten in het land hebben ze alle borden weggehaald en alleen de verkeersregel rechts heeft voorrang toegepast. Sindsdien heeft er bijna nooit meer een ongeval plaatsgevonden. Zoals de heer Smit ook aangeeft zijn er weinig ongevallen in vergelijking met andere kruisingen en rotondes, doordat bestuurders veel meer moeten opletten. Ik moet overigens ook toegeven, dat de voetgangersoversteekplaats, vooral wanneer je er voor de eerste keer komt, niet goed tot zijn recht komt. Bestuurders klagen vooral over de muurtjes, waardoor je de voetgangers niet goed ziet aankomen. Zelf vind ik het vooral lastig wat de plek is voor fietsers en voetgangers. Ik heb althans het gevoel dat fietsers over een voetpad rijden, maar door borden wordt aangegeven dat het toegestaan is. Je kunt merken dat automobilisten heel erg blij zijn dat ze van het plein af zijn en volop gas geven op de Mr. D.U. Stikkerlaan en daardoor het eerste voetgangersoversteekplaats/ zebrapad bij het Rosarium vergeten en de overstekende voetgangers veelal geen voorrang verlenen.

Voor reacties: frans.stegeman@rtvgo.nl
(foto: luchtfoto van het Oldambtplein met Cultuurhuis De Klinker via Twitter)

Met dank aan:

Streekomroep Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.