RTV GO! heeft inmiddels de 75'ste uitzending van InfoCafé uitgezonden. Lees hier meer

  • Hoogma Webdesign Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Containers voor plastic, metaal en drankkarton verdwijnen in Westerwolde

Containers voor plastic, metaal en drankkarton verdwijnen in Westerwolde - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 16 mei 2019, categorie Nieuws

Vanaf 1 januari hoeft in de gemeente Westerwolde het niet organisch afval niet meer gescheiden te worden.

Woensdagavond werd in een ingelaste raadsvergadering wederom gesteggeld over de wijze van het inzamelen van afval in de gemeente Westerwolde. Op dit moment beschikken de inwoners over een aparte container voor PMD. Deze wordt één keer in de twee weken geleegd. Vanaf 1 januari is deze bak overbodig.

In Westerwolde noord (voormalig Bellingwedde) scheiden de inwoners al enkele jaren het afval. Ze betalen een vast tarief en een bedrag per leging van de groene en grijze container. Het legen van de container voor PMD is gratis. In Westerwolde zuid (voormalige gemeente Vlagtwedde) betalen de inwoners een vast tarief. Zij hoeven voor de leging van de bakken niet extra te betalen.

Met het fuseren van de beide gemeente moet ook het afvalbeleid worden geharmoniseerd. Wethouder Harrie Brunen kwam op 24 april met het voorstel dat per 1 januari zowel restafval als plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD) in de grijze container moet worden gedeponeerd. De container voor PMD zou dan gaan verdwijnen en daarmee ook de gratis leging daarvan. De inwoners moeten dan naast het vast recht een bedrag per leging van de grijze- en groene containers betalen. Het afval wordt in de fabriek van Omrin gescheiden.

Dit plan werd toen tijdens de raadsvergadering van tafel geveegd. De wethouder kreeg veel kritiek op zijn voorstel. Het CDA diende zelfs een “motie van treurnis” in. Na twee schorsingen werd besloten het nieuwe voorstel over het afvalbeleid in te trekken.

Woensdagavond werd opnieuw over deze kwestie vergaderd. Het voorstel werd na stemming met 11 voor en 7 stemmen tegen alsnog aangenomen, al ging dit niet van harte.

De kosten gaan volgens plannen van de gemeente op gemiddeld rond 190 euro per huishouden per jaar uitkomen.

Bron: Westerwolde Actueel/G1
Foto: Catharina Glazenburg

Adverteerders

Met dank aan:

Programma Landelijk Gebied Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.