RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Column: PRIVACY….WAT IS DAT….

Column:   PRIVACY….WAT IS DAT…. - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 12 januari 2019, categorie Poëtisch Proza

Er wordt vaak gezegd ‘Je moet met de tijd meegaan’ en dat is tot een zekere hoogte ook noodzakelijk. Toch kom ik nog regelmatig mensen tegen die geen gebruik van internet willen maken en zoals ze zelf zeggen, missen ze ook niets. Maar ik ken ook tachtigers die heel blij zijn met het wereldwijde web en dagelijks wel een uurtje achter hun pc zitten om het nieuws te volgen, een kaartspelletje spelen of zelfs aan internetbankieren doen. Toch toen ik afgelopen week een radio nieuwsbericht hoorde en later ook in de krant heb gelezen dat het Nibud adviseert dat ouders veel meer energie moeten steken in het leren pinnen en digitaal bankieren van hun kinderen, moest ik wel even terug denken aan mijn kindertijd met het spaarvarken en de Zilvervloot rekening. Wij weten allang dat banken proberen het cashgeld er uit te werken en iedereen digitaal gaat bankieren. Het wordt ons ook steeds gemakkelijker gemaakt met één van de laatste vindingen als contactloos betalen en betalen met je smartphone. Ook ‘Tikkie’ begint al helemaal in te burgeren. Maar wij moeten niet vergeten dat wij steeds meer onderdeel worden van het ‘tracking’ systeem. Zwart geld, niet traceerbaar geld, wat nog steeds in grote mate onder de mensen circuleert, dat moet uitgeband worden. Goed voor de belastingdienst en de overheden. Wij zien het op onze aangifte die binnenkort al weer ingevuld kan worden. Zelf hoeft je eventueel maar een paar aanpassingen toe te voegen, want de rest is al ingevuld, van al je lopende rekeningen, spaarrekening en beleggingen. Zelf heb ik ook twee kinderen, nu al eind in de twintig, die in hun jonge jaren dachten dat een geldautomaat een eeuwige geldstroom was. En dat zal bij veel ouders heel bekend in de oren klinken. Ik vond het toentertijd belangrijk dat ze geld ook werkelijk konden zien en voelen, met daarnaast een spaarrekening, waar ze zelf het gespaarde geld op mochten storten. Als hun spaarpot leeg was en toch iets extra wilden kopen, dan moesten ze bijna een ‘lening’ aan gaan, door bijvoorbeeld klussen te doen. Geld komt niet vanzelf, dat was mijn gedachte er achter. Toch heb ik het gevoel dat wij en eigenlijk heb ik het dan over de nieuwe generatie, kinderen c.q. jongeren steeds meer gedwongen tot het aangaan van bancaire leningen, zonder dat ze er erg in hebben. Het wordt ze allemaal erg gemakkelijk gemaakt. Veel kinderen hebben al een smartphone met abonnement, waarbij het toestel met een lening moet worden afbetaald. Wil je rood staat op je rekening, dat is nu ook alleen maar een druk op de knop. Zoals de meesten wat ouderen, een krediet op je lopende rekening wilde hebben, moest je een afspraak maken met je bank en kwam je dan tegenover een medewerker te zitten en deze moest van alles weten, waarvoor het nodig was etc. Dat was toch wel een behoorlijke drempel om tot aanvraag over te gaan.
Deze column komt niet zomaar uit de lucht vallen, want ik ben gegrepen door interviews met Ronald Bernard door DVM TV, die in 2017 zijn opgenomen. Een interview dat maar weinig mensen gezien zullen hebben, maar zijn wel via YouTube te bekijken. Bernard een man die in zijn twintiger en dertiger jaren bijna aan de top heeft gestaan van het internationale monetaire systeem. Hét systeem waar de hele wereld op draait. Hij is op tijd uit deze ongrijpbare tredmolen kunnen stappen, maar heeft dit bijna met de dood moeten bekopen. Uit al die interviews blijkt dat regeringen en overheden maar heel kleine schakels zijn in het systeem die de wereld ‘besturen’ en zoals hij zelfs zegt naar hun hand zet. Wij denken vaak dat het IMF en de Wereldbank het voor het zeggen hebben, maar er is nog een tree hoger namelijk het BIS, Bank of International Settlements, gevestigd in Basel, Zwitserland. Typerend is dat deze alles overkoepelende bankorganisatie vanuit Nederland is ontstaan. De bancaire wereld is echt een pyramide systeem, met aan de top dus het BIS, daarna volgen de Wereldbank en het IMF, de centrale banken, met daaraan gekoppeld alle andere banken. Vervolgens alle multinationals en een beetje onderaan bungelen de overheden. Ik heb het even gehad over dat banken leningen wel erg stimuleren, maar dat is precies waar het hele systeem op is gebaseerd. Helemaal vanuit de top wordt steeds meer geld gegenereerd door lager gepositioneerden in de pyramide te dwingen om geld beschikbaar te stellen voor zaken, waarvan anderen geen weet van hebben. Zo noemt Bernard het inflatiesysteem ook een lening, die ons elk jaar wordt opgelegd en dat met zo’n 1,5 tot 2%. Ronald Bernard heeft na een intensieve therapie de draad weer opgepakt en geeft internationaal vele lezingen.
Ik besef zelf ook wel dat wij heel moeilijk aan dit systeem kunnen ontsnappen, want degenen die alles bepalen zijn onschendbaar en leven in vrijstaten. Maar de moraal van deze column is, probeer toch dicht bij jezelf te blijven. Zonder internet kunnen wij niet meer leven en het heeft ook een enorme toegevoegde waarde. Toch maken wij ons druk om onze privacy, maar zetten van de andere kant alles online, van de geboorte van kinderen, het kopen van een nieuw huis of auto, dat er ’s morgens een tosti gegeten wordt etc.. Als je gaat solliciteren bij een bedrijf, heeft de personeelschef al helemaal je berichten via social media doorgespit. Privacy dat hebben wij bijna niet meer. (door Frans Stegeman)

Met dank aan:

Streekomroep Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.