RADIO-BINGO op RTV GO! DOE ELKE ZONDAG MEE...

Aron Hamster is Brugklas Voorleeskampioen van Groningen

Aron Hamster is Brugklas Voorleeskampioen van Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 29 maart 2023

Op woensdag 22 maart organiseerde Biblionet Groningen de provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor alle brugklassers van het voortgezet onderwijs. Aron Hamster van het Dollard College Hommesplein uit Winschoten won in de Borg Welgelegen in Sappemeer de finale en mag zich nu Brugklas Voorleeskampioen van Groningen noemen. Op zaterdag 3 juni vertegenwoordigt hij de Groninger eer tijdens de landelijke finale in Utrecht in de strijd om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2023.

Er deden dit jaar meer scholen mee dan ooit: 10 schoolkampioenen deden in twee ronden hun best om een plek in de finale te bemachtigen. In de finale ging Aron de strijd aan met Esmee Gremmer van het Dollard College Woldendorp. Esmee las voor uit Vlucht van Mel Wallis de Vries en wist met haar stem heel goed de emotie van de hoofdpersoon over te brengen. Aron las voor uit de Maan-zaak van Stuart Gibbs. Zijn stuk was juist erg grappig, Aron leefde zich zo goed in dat het net leek alsof de hoofdpersoon zélf vertelde. Hij bracht de grappen zo goed dat er meerdere keren hardop werd gelachen in het publiek. Dit gaf de doorslag voor de jury waarom Aron met de beker naar huis ging.

Lezen is leuk
De voorleeswedstrijd Read2Me! wil laten zien dat lezen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. De deelnemers waren misschien zenuwachtig, maar zodra ze begonnen met voorlezen was dat door het publiek niet meer te horen. Van alles kwam langs: spannende verhalen, heftige verhalen, grappige verhalen en waargebeurde verhalen. Geen gemakkelijke taak voor de jury, bestaande uit Anneke Tiddens (adviseur bibliotheek op school in het VO), André Uniken (Leesconsulent VO), Annemiek Hoesen (Wethouder cultuur van gemeente Midden-Groningen), Johanna Roelfsema (van de beste bibliotheek van Nederland 2022) en Hellen Bootsman (kinderboekenschrijfster en illustrator).

Read2Me! wordt mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek). De Bibliotheek op school is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheeksector voert het programma uit. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Het actieplan bedient diverse leeftijdsgroepen; voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten.

Bron en foto: Biblionet Groningen

Met dank aan:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Hoogma Webdesign, Beerta - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Stichting Groningen 1 - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt
Leader Oost-Groningen - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.